DagsavisenPer Weum

Gi Eirik Hoff Lysholm #ettminutt

DagsavisenPer Weum
Gi Eirik Hoff Lysholm #ettminutt
Eirik Hoff Lysholm   Sjefredaktør og adm. dir. i Dagsavisen

Eirik Hoff Lysholm
Sjefredaktør og adm. dir. i Dagsavisen

Jeg har et bilde på jobb av Fremtidenredaktør Henry Karlsen som hentes av bevæpnede tyske soldater. Nazistene mente han var en del av «Lügenpresse», løgnpressen.

Redaktørens ulovlige handling var tittelen «Regjeringa Nygaardsvold er landets eneste lovlige regjering». I Stavanger ble kollega Trond Hegna arrestert for tittelen «Ingen nordmann til salgs». Når enkelte hevder at det å fortelle om en amerikansk presidents beviselige løgner eller advare mot hatefulle ytringer og angrep på demokratiske verdier, er «fake news», tenker jeg på disse modige redaktørene i vår egen avisfamilie.

De visste at om ingen overvåker makthavere og næringsliv, får vi overgrep og korrupsjon. Mer enn 75 år senere lever vi i en tid med konspirasjonsteorier. Fakta, vitenskap og etablerte medier utfordres av personer som jakter eller vil beholde makt. Nettopp i slike tider trengs den frie og uavhengige journalistikken mer enn noensinne.