AftenpostenPer Weum

Vi er ikke sinte. Vi er rett og slett forbanna!

AftenpostenPer Weum
Vi er ikke sinte. Vi er rett og slett forbanna!
Hilde Lundgaard   Journalist i A-magasinet

Hilde Lundgaard
Journalist i A-magasinet

- Vi er ikke sinte. Vi er rett og slett forbanna!

Ordene kom uten betenkningstid fra en av de faste morgenkaffedrikkerne på Rjukan konditori. Rett etter nyttår stilte vi oss spørsmålet: Hvilke grupper i Norge kan tenkes å være misfornøyde og frustrerte nok til å kunne utgjøre en aldri så liten overraskelse i det norske valgåret 2017?

Stein Bjørge   Fotograf

Stein Bjørge
Fotograf

Vi lette en stund etter Brexit-paralleller eller norske svar på det amerikanske rust-beltet. Så detonerte ulvesaken i Hedmark, og brått kom signalene fra flere (ut)kanter: Det var flere enn ulvemotstanderne som følte seg både overhørt og overkjørt. Den klassiske sentrum-periferikonflikten rørte på seg. Langt borte fra hovedstaden.

Vår idé var enkel: Vi ville snakke med menneskenesom var sinte. La dem få komme til orde og forklare seg, uten å måtte dokumentere annet enn nettopp sin egen virkelighetsoppfatning.

Så dro vi på besøk. Til fjellbonden. Til henne som kjempet for lokalsykehuset. De som har sett det meste av offentlige tjenester bli sentralisert og til familiefaren som er “kokforbanna over at alt suges til byene”.

Vi traff oppegående, engasjerte, sinte, såkalt vanlige velgere som hadde mye på hjertet. Det påfallende var hvor glade de var for at en riksdekkende avis ville skrive om akkurat det.