AftenpostenPer Weum

#ettminutt om Panama papers

AftenpostenPer Weum
#ettminutt om Panama papers
Sigurd Bjørnestad   Journalist

Sigurd Bjørnestad
Journalist

Panama Papers «har vært et vendepunkt i det internasjonale samarbeidet mot skatteunndragelse», sier skattedirektør Hans Christian Holte. I april i fjor gikk avsløringene i Panama Papers verden rundt.

Skatteetaten har 200 nordmenn under lupen som følge av Panama Papers. De anslår at halvparten av dem som til nå er sjekket, har brukt hemmelige selskaper i skatteparadiser til å unndra skatt.

Nina Selbo Torset   Journalist

Nina Selbo Torset
Journalist

Skattemyndighetene i 37 andre land samarbeider om å følge opp avsløringene. EU jobber med en svarteliste over verdens skatteparadiser. Dette er et stort, felles steg for å bekjempe internasjonal skatteunndragelse. Her hjemme var avsløringene trolig en av årsakene til at rekordmange nordmenn i fjor meldte inn skjulte formuer og inntekter til skattemyndighetene.

I åtte måneder satt en gruppe journalister i Aftenposten avskjermet fra resten av redaksjonen og undersøkte millioner av lekkede dokumenter. Det er gått snart ett år siden vi og 100 andre mediehus avslørte hvordan politikere, kriminelle, milliardærer og helt vanlige folk plasserer pengene sine i skatteparadiser. 

I Aftenposten skal vi fortsette å belyse denne mørke delen av verdensøkonomien. Vi ser at det virker.