AftenpostenPer Weum

#ettminutt om hvorfor vi fortalte historien om «Jakob»

AftenpostenPer Weum
#ettminutt om hvorfor vi fortalte historien om «Jakob»
Lene SkogstrømJournalist

Lene Skogstrøm
Journalist

-  Hva har skjedd her? Er det virkelig mishandling jeg ser? 

Det tenkte helsesøster Solveig Ude da hun så de svake blåmerkene på seks uker gamle «Jakob.» Spedbarn blir utsatt for den mest alvorlige volden, men det er også den som er vanskeligst å oppdage. Da vi så at hele tre saker om spedbarnsvoldskulle opp for Oslo tingrett i fjor høst, bestemte vi oss for å skrive historien om ett av barna.

Håkon LetvikJournalist

Håkon Letvik
Journalist

Gjennom å gå dypt inn i en enkelt historie, tror vi at det ble mer forståelig både for leserne og beslutningstakerne hva slags lidelse de små barna blir utsatt for. Og hva slags innsats som kreves av hjelpeapparat, politi og rettsvesen i disse sakene.

Tor StenersenFotograf

Tor Stenersen
Fotograf

Vi fulgte rettssaken og vitneforklaringene tett, dag for dag. På den måten fikk vi tilgang til detaljer som ellers er underlagt taushetsplikt.  I tillegg intervjuet vi og fotograferte dem som jobbet med å avdekke vold og hjelpe ”Jakob”. Vi møtte dem i deres arbeidsmiljø: Den handlekraftige helsesøsteren, barnelegen, psykologen i barnevernet og bistandsadvokaten.  

Undersøkelser avdekket 19 ribbensbrudd hos ”Jakob”. De kunne medført døden. Faren ble dømt for volden, moren for å ha unnlatt å hjelpe gutten. Begge dommene er anket.